Dlaczego na kiełki i mikrolistki proponujemy nasiona EKO – nasiona z certyfikatem ekologicznym?

Wysiew nasion, które powstały w ekologicznym procesie produkcji, jest gwarancją, że wraz z kiełkami czy mikrolistkami nie będziemy spożywać żadnych substancji chemicznych. Nasiona warzyw EKO, to materiał siewny uzyskany z plantacji nasiennej, na której przy uprawie roślin nie używa się środków ochrony roślin, nawozów sztucznych i nie stosuje się herbicydów – chwasty są zwalczane wyłącznie metodami mechanicznymi.

Cały proces produkcji ekologicznej podlega kontroli, a produkty uzyskane z takiej uprawy otrzymują poświadczenie wydawane przez jednostki certyfikujące, które nadzorują prawidłowość produkcji na każdym jej etapie. Nasiona pochodzące z upraw ekologicznych, posiadające certyfikat, są sprzedawane w opakowanych, na których musi znajdować się unijne logo produkcji ekologicznej – kształt liścia złożony z białych gwiazdek na zielonym tle. Taki symbol oznacza, że w procesie produkcji nasion spełniono wszystkie wymogi Unii Europejskiej dotyczące ekologicznej uprawy roślin.

I tylko produkty roślinne, w tym także nasiona, pochodzące z upraw ekologicznych, pozbawione są szkodliwych dla nas substancji.

Spożywanie nasion i warzyw pozyskiwanych w procesie konwencjonalnej produkcji, w której masowo używane są środki chemiczne i sztuczne nawozy, nie daje nam gwarancji, że nie zjadamy nawet śladowych ilości różnych związków chemicznych.

Czy możemy być pewni, że każdy producent, przystępując do zbiorów, przestrzegał wszystkich terminów karencji przy stosowaniu preparatów chemicznych? Na to pytanie musimy odpowiedzieć sobie sami.
Dlatego pamiętajmy że kiełki i mikrolistki otrzymujemy w bardzo krótkim procesie kiełkowania i tylko nasiona ekologiczne dają gwarancję, że te bomby witaminowe pozbawione są nawet śladowych ilości preparatów chemicznych.