Rzodkiewka
Rzodkiewka (Na Kiełki i Mikrolistki) – kiełki i mikrolistki rzodkiewki zawierają całą gamę mikroelementów, witamin, substancji odżywczych i związków chemicznych takich jak polifenole, które pozytywnie wpływają na układ krążenia, mają również działanie przeciwnowotworowe. Porcja kiełków czy mikrolistków rzodkiewki to białko, węglowodany, tłuszcze.
Dodatkowo kiełki rzodkiewki to kwas mistyrynowy, który równoważy dobry i zły cholesterol, kwas palmitynowy, który w mniejszych ilościach pomaga wchłaniać witaminę A i kwas stearynowy mający za zadanie obniżyć cholesterol. To także bogactwo witaminy C i witaminy z grupy B. Codzienne jedzenie kiełków czy mikrolistków zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby z grupy kardiologicznej. Kiełki mają również właściwości ochronne, przeciwutleniające, wzmacniają naczynia krwionośne. Rzodkiewka (Na Kiełki i Mikrolistki) to doskonały wybór dla osób, które chcą w naturalny sposób podnieść własną odporność.
Domowy sposób uprawy:
Na kiełki:
Nasiona wsypujemy do słoika, zalewamy letnią przegotowaną wodą do ok. ¼ wysokości naczynia i umieszczamy w ciepłym, ciemnym miejscu na ok. 5 godzin. Po tym czasie nasiona przepłukujemy na sicie lub obwiązujemy słoik gazą i tym sposobem odcedzamy wodę z nasion. Następnie nasiona ponownie umieszczamy w słoiku i pozostawiamy na 4-6 dni. Przez ten czas nasiona musimy płukać i dokładnie odsączać z nadmiaru wody nawet kilka razy dziennie, aby zapobiec gromadzeniu się niepożądanych substancji mogących być pożywką dla grzybów (np. pleśni) bądź bakterii. Z tego samego powodu lepiej też umieścić nasiona w miejscu nieco zacienionym niż na słonecznym parapecie.
Do produkcji kiełków polecane są także kiełkownice.
Na mikrolistki:
Wypłukane nasiona należy wsypać do czystego naczynia i zalać na kilka godzin letnią, przegotowaną wodą (na ok. 4-5 godzin). Do uprawy należy przygotować pojemnik, który będzie w stanie zapewnić warunki uprawy, jakie stosuje przy uprawie roślin w szklarniach – może to być miniszklarenka lub tacka ze szklanym nakryciem itp.
Na tackę jako podłoże do uprawy można zastosować podłoże kokosowe, glebę organiczną, torf lub celulozę. Na podłoże o grubości około 3 cm, które musi być sypkie i wilgotne, rozkładamy namoczone wcześniej nasiona. Mogą być gęsto posiane, ponieważ mikrolistki rosną szybko i zjada się je po ok. 2 tygodniach. Nasiona należy zraszać wodą. W początkowym okresie, zanim się zazielenią, warto trzymać uprawę pod przezroczystym, wentylowanym przykryciem. Do uprawy musi docierać światło dzienne, ale nie należy jej trzymać w pełnym słońcu, bo kiełkujące mikroliście mogą łatwo wyschnąć. Uprawę należy trzymać w temperaturze pokojowej i zraszać dwa razy dziennie.
Kiedy pojawią się liścienie, należy odkryć pokrywę, aby usprawnić obieg powietrza. Po około 2 tygodniach można już ścinać gotowe mikroliście.
Kiełki rzodkiewki mają charakterystyczny, ostry i dość intensywny zapach oraz smak. Mogą stanowić dodatek do większości dań, ponieważ komponują się z większością produktów spożywczych.