Fasola mung – nasiona na kiełki i mikrolistki stanowią idealne uzupełnienie diety stosowanej w profilaktyce zdrowia. Nasiona fasoli Mung zawierają dużo łatwo przyswajalnego białka, dlatego mogą stanowić ważny składnik diety wegetariańskiej i wegańskiej, dla kobiet w ciąży oraz sportowców.
To źródło błonnika, który reguluje pracę jelit i wspomaga odchudzanie. Zawiera także sporą dawkę witamin A, C, E, K oraz z grupy B, a także wapń, żelazo, miedź, mangan, magnez, cynk oraz potas. Dzięki tak bogatemu składowi skutecznie wspiera układ nerwowy, wspomaga w stanach rozdrażnienia i w okresach długotrwałego stresu. Obecność witaminy K przyczynia się natomiast do wzmocnienia naczyń krwionośnych i pomaga przy problemach z krzepnięciem krwi.
Fasola Mung ma niski indeks glikemiczny, polecana jest osobom chorym na cukrzycę, a substancje w niej zawarte mogą dodatkowo wpływać na regulowanie poziomu cukru we krwi. Jest to produkt niezwykle odżywczy, wzmacnia cały organizm i wspomaga jego regenerację.
Fasola Mung zawiera także roślinne substancje bioaktywne, które mają działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne, może być elementem profilaktyki chorób nowotworowych, a także spowalniać procesy starzeniowe w organizmie.
Domowy sposoby uprawy:
Na kiełki:
Wypłukane nasiona należy wsypać do czystego słoika i zalać na kilka godzin letnią, przegotowaną wodą na ok. 7-8 godzin. Uwaga: nasiona mogą po napęcznieniu wodą zwiększyć swoją objętość, dlatego zalecany jest wybór słoika odpowiednio większego. Następnie należy zlać wodę, nasiona przepłukać, nakryć słoik gazą i ustawić w ciepłym, nienasłonecznionym miejscu. Kiełki należy przepłukiwać wodą dwa razy dziennie. Po około 3-5 dniach kiełki powinny być gotowe do spożycia.
Na mikrolistki:
Wypłukane nasiona należy wsypać do czystego naczynia i zalać letnią, przegotowaną wodą na ok. 7-8 godzin. Do uprawy należy przygotować pojemnik, który będzie w stanie zapewnić warunki uprawy, jakie stosuje przy uprawie roślin w szklarniach – może to być miniszklarenka lub tacka ze szklanym nakryciem itp.
Na tackę jako podłoże do uprawy można zastosować podłoże kokosowe, glebę organiczną, torf lub celulozę. Na podłoże o grubości około 3 cm, które musi być sypkie i wilgotne, rozkładamy namoczone wcześniej nasiona. Mogą być gęsto posiane, ponieważ mikrolistki rosną szybko i zjada się je po ok. 2 tygodniach. Nasiona należy zraszać wodą. W początkowym okresie, zanim się zazielenią, warto trzymać uprawę pod przezroczystym, wentylowanym przykryciem. Do uprawy musi docierać światło dzienne, ale nie należy jej trzymać w pełnym słońcu, bo kiełkujące mikroliście mogą łatwo wyschnąć. 2 razy dziennie należy zraszać uprawę i trzymać ją w temperaturze pokojowej.
Kiedy pojawią się liścienie, należy odkryć pokrywę, aby usprawnić obieg powietrza. Po około 2 tygodniach można już ścinać gotowe mikroliście.
Przepłukane kiełki i mikrolistki fasoli Mung to przede wszystkim świetny, lekko chrupiący i podkręcający smak dodatek do sałatek oraz kanapek. Są powszechnie stosowane w daniach kuchni orientalnej.
Szczególnie polecamy uprawę nasion fasoli Mung na kiełki lub mikrolistki w okresie jesienno-zimowym oraz w przedwiośniu.