• Gatunek: Brokuł
  • Odmiana: -
  • Gramatura: 8g
  • Kod EAN: 5907745983160

Brokuł

Jego kiełki i mikrolistki zawierają bardzo duże ilości sulforanu, dzięki czemu wykazują silne działalnie przeciwnowotworowe. Zawartość sulforanu w kiełkach jest 20-30 razy większa niż w dojrzałej roślinie. Ponadto kiełki brokułu pomagają obniżyć ciśnienie krwi, zapobiegają chorobom układu krwionośnego i udarom mózgu. Dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów wzmacniają odpornościowy i nerwowy. Brokuł zawiera także substancje antybakteryjne, które zwalczają szczepy bakterii Helicobacter pylori – ich  obecność w organizmie zwiększa ryzyko wystąpienia zapalenia żołądka typu B i wrzodów trawiennych.

Domowy sposób uprawy:

Na kiełki:

Nasiona wsypujemy do słoika, zalewamy letnią przegotowaną wodą do ok. ¼ wysokości naczynia i umieszczamy w ciepłym, ciemnym miejscu na ok. 5 godzin. Po tym czasie nasiona przepłukujemy na sicie lub obwiązujemy słoik gazą i tym sposobem odcedzamy wodę z nasion. Następnie nasiona ponownie umieszczamy w słoiku i pozostawiamy na 4-6 dni. Przez ten czas nasiona musimy płukać i dokładnie odsączać z nadmiaru wody nawet kilka razy dziennie, aby zapobiec gromadzeniu się niepożądanych substancji mogących być pożywką dla grzybów (np. pleśni) bądź bakterii. Z tego samego powodu lepiej też umieścić nasiona w miejscu nieco zacienionym niż na słonecznym parapecie.

Do produkcji kiełków polecane są także kiełkownice.

Na mikrolistki:

Wypłukane nasiona należy wsypać do czystego naczynia i zalać na kilka godzin letnią, przegotowaną wodą (na ok. 4-5 godzin). Do uprawy należy przygotować pojemnik, który będzie w stanie zapewnić warunki uprawy, jakie stosuje przy uprawie roślin w szklarniach – może to być miniszklarenka lub tacka ze szklanym nakryciem itp.

Na tackę jako podłoże do uprawy można zastosować podłoże kokosowe, glebę organiczną, torf lub celulozę. Na podłoże o grubości około 3 cm, które musi być sypkie i wilgotne, rozkładamy namoczone wcześniej nasiona. Mogą być gęsto posiane, ponieważ mikrolistki rosną szybko i zjada się je po ok. 2 tygodniach. Nasiona należy zraszać wodą. W początkowym okresie, zanim się zazielenią, warto trzymać uprawę pod przezroczystym, wentylowanym przykryciem. Do uprawy musi docierać światło dzienne, ale nie należy jej trzymać w pełnym słońcu, bo kiełkujące mikroliście mogą łatwo wyschnąć. Uprawę należy trzymać w temperaturze pokojowej i zraszać dwa razy dziennie.

Kiedy pojawią się liścienie, należy odkryć pokrywę, aby usprawnić obieg powietrza. Po około 2 tygodniach można już ścinać gotowe mikroliście.

Kiełki i mikrolistki brokuła są pikantne w smaku, doskonale nadają się do surówek, kanapek oraz jako dodatek do koktajli.

Zbyt długie przechowywanie kiełek i mikrolistków w lodówce powoduje utratę sulforanu, dlatego najlepiej spożywać je świeżo wyhodowane.