Partenokarpia – wytwarzanie owoców, nasion bez zapylenia.
Aby rośliny ogórków mogły wytworzyć owoce, ich kwiaty muszą zostać zapylone przez pszczoły. Odpowiednio poprowadzona hodowla, pozwoliła uzyskać odmiany ogórka partenokarpicznego, które tworzą owoce bez zapylenia przez pszczoły, z tendencją do wytwarzania owoców z małą ilością nasion a nawet owoców beznasiennych.

Partenokarpiczne odmiany ogórków konserwowych, są uprawiane pod osłonami w celu uzyskania w miesiącach kwiecień, maj, czerwiec bardzo wczesnych owoców ogórka do przetwarzania na ogórki małosolne.
Odmiany partenokarpiczne ogórków coraz częściej wybierane są przez Producentów warzyw do profesjonalnej produkcji wielkotowarowej.
Producenci potwierdzają, że przy uprawie odmian partenokarpicznych z tej samej powierzchni, uzyskują plony owoców wyższe o min 20-25%.