• Gatunek: Rzeżucha
  • Odmiana: -
  • Gramatura: 30g
  • Kod EAN: 5907745983184

Rzeżucha – nasiona na kiełki i mikrolistki to doskonały wybór dla osób, które cierpią na niedobór witamin. Rzeżucha jest pikantna, ma oryginalny, ostry smak i zapach. Zawiera sporo witaminy A, C, K i PP. Zawiera ogromne bogactwo soli mineralnych oraz pierwiastków: żelaza i magnezu. Dlatego powinna znajdować się w jadłospisie kobiet w ciąży i dzieci, a także osób wycieńczonych. Wskazane jest regularne jedzenie rzeżuchy przy bronchicie, dolegliwościach reumatycznych, anemii, a także przy chorobie wieńcowej i zaburzeniach krążenia.

Spożywanie rzeżuchy zaleca się osobom chorującym na osteoporozę, zwłaszcza tym, które nie tolerują mleka i jego przetworów. Pod względem zawartości wapnia rzeżucha jest drugą rośliną po orzechach laskowych!

Ponieważ jest bogatym źródłem łatwo przyswajalnego jodu, poleca się ją osobom z niedoczynnością tarczycy. Rzeżuchy nie powinni sobie żałować ludzie chorzy na cukrzycę, obniża ona bowiem poziom cukru we krwi, zaś zawarty w niej chrom wspomaga prawidłową pracę trzustki.

Domowy sposoby uprawy:

Na kiełki:

Wypłukane nasiona należy wsypać do czystego słoika. Następnie należy zalać je wodą, nakryć słoik gazą i ustawić w ciepłym, nienasłonecznionym miejscu. Kiełkujące nasiona należy przepłukiwać wodą dwa razy dziennie. Po około 3-5 dniach kiełki powinny być gotowe do spożycia.

Do produkcji kiełków polecane są także kiełkownice.

Na mikrolistki:

Najprostszy domowy sposób uprawy to wysianie nasion na ligninę, którą umieszcza się na talerzu, tacy czy odwróconej doniczce itp. Lignina musi być stale wilgotna, ale nie może pływać w wodzie. Po wysianiu nasion całość można przykryć na dwa dni. Kiedy zauważymy, że nasiona kiełkują, należy zdjąć przykrycie. Po ok. 10 dniach, gdy roślinki będą miały 5-7 cm, można zacząć zbiór. Mikrolistki ścina się nożyczkami tuż nad ligniną.

 

Rzeżucha powinna gościć na naszym stole (nie tylko w formie dekoracji!) przez cały rok, a już z pewnością zimą i na przedwiośniu, kiedy trudniej o pełnowartościowe warzywa. Rzeżucha z powodzeniem je zastąpi, bo wiele z nich przewyższa wartością odżywczą. Rzeżucha jest nieoceniona, kiedy dopada nas wiosenne przesilenie – czujemy się słabo, kiepsko znosimy zmiany temperatur, mamy szarą cerę i matowe włosy.

Przepłukane kiełki i posiekane mikrolistki rzeżuchy dodaje się do twarożku, zup, sałatek i surówek, można też po prostu posypać nimi chleb z masłem.