Gatunek | Nazwa Łacińska Gatunku | Liczba nasion w 1 g |
Arbuz (kawon) | Citrullus lanatus | 10 - 20 |
Brokuł | Brassica oleracea L. | 300 - 400 |
Brukiew | 290 | |
Burak ćwikłowy | Beta vulgaris L. | 70 - 110 |
Cebula | Allium cepa L. | 250 - 260 |
Cykoria | Cichorium intybus L. | 590 |
Dynia | Cucurbita maxima / Cucurbita pepo | 6 - 8 |
Fasola | Phaseolus vulgaris L. | 3 - 6 |
Groch | Pisum sativum L. | 4 - 10 |
Jarmuż | Brassica oleracea L. | 280 - 330 |
Kalafior | Brassica oleracea L. | 300 - 350 |
Kalarepa | Brassica oleracea L. | 210 - 280 |
Kapusta biała | Brassica oleracea L. | 200 - 220 |
Kapusta brukselska | Brassica oleracea L. | 250 - 330 |
Kapusta czerwona | Brassica oleracea L. | 285 - 370 |
Kapusta pekińska | Brassica oleracea L. | 250 - 330 |
Kapusta włoska | Brassica oleracea L. | 200 - 330 |
Koper | Anethum graveolens L. | 670 - 830 |
Kukurydza słodka | Zea mays L. | 5 - 12 |
Marchew | Daucus carota L. | 830 - 1000 |
Ogórek konserwowy | Cucumis sativus L. | 35 - 50 |
Ogórek sałatkowy | Cucumis sativus L. | 28 - 40 |
Papryka | Capsicum annuum L. | 105 - 145 |
Pietruszka | Petroselinum crispum | 756 - 830 |
Pomidor | Solanum lycopersicum L. | 260 - 360 |
Por | Allium porrum L. | 330 - 430 |
Rzeżucha | Lepidium sativum | 400 - 450 |
Rzodkiew | Raphanus sativus L. | 100 - 140 |
Rzodkiewka | Raphanus sativus L. | 100 - 200 |
Sałata | Lactuca sativa L. | 830 - 1000 |
Seler | Apium graveolens L. | 2000 - 3000 |
Szczypiorek | Allium schoenoprasum L. | 715 - 830 |
Szpinak | Spinaccia oleracea L. | 80 - 100 |