Rabarbar jest rośliną wieloletnią, zimującą w gruncie. Uprawiany jest dla długich, mięsistych ogonków, które wykorzystuje się w okresie wiosennym jako owoc do ciast, kompotów i innych deserów.
Rabarbar stanowi źródło witamin A, C oraz E. Jest bogaty w potas, kwas foliowy oraz błonnik, zawiera również magnez, sód, żelazo. Jedną z jego podstawowych zalet jest dostarczanie wielu ważnych dla zdrowia antyoksydantów. Rabarbar jest niskokaloryczny – w 100 g warzywa znajduje się jedynie 21 kalorii. Jego dodatkowy atut stanowi fakt, że jest niskoglikemiczny, dzięki czemu mogą spożywać go również osoby, które mają problem z utrzymaniem prawidłowego poziomu cukru we krwi.
Rabarbar jest również bogaty w wartościowe fitoestrogeny – naturalne związki występujące w roślinach, które poza właściwościami grzybobójczymi i antyutleniającymi mają działanie podobne do kobiecego estrogenu. Dzięki temu rabarbar polecany jest kobietom przechodzącym menopauzę, ponieważ może on złagodzić jej skutki uboczne, a nawet ją opóźnić.
Niestety, poza bogactwem zbawiennych dla naszego zdrowia składników, rabarbar zawiera również dużo kwasu szczawiowego. Składnik ten jest groźny dla organizmu, ponieważ znacząco przyczynia się do wypłukiwania wapnia z kości oraz do psucia zębów. Powinniśmy również zrezygnować ze spożywania rabarbaru, jeśli cierpimy na kamicę nerkową.