Jarmuż uprawia się dwoma metodami: przez bezpośredni siew do gruntu oraz produkcję rozsady (najpopularniejszy sposób u warzyw kapustowatych).
Siew bezpośredni wykonuje się w czerwcu i lipcu. Nasiona warto wysiewać „na raty”, na 2-3 razy (np. w odstępach dwutygodniowych), aby wydłużyć plonowanie. Stosuje się siew rzędowy, w rzędach odległych o ok. 50cm. Młode rośliny należy pikować, aby zapewnić im więcej przestrzeni. Ze względu na letni termin zabiegu i związane z tym upały, rozsadnik należy regularnie nawadniać (rano lub wieczorem). Jarmuż na zbiór zimowy sieje się w sierpniu.
Produkcja rozsady jarmużu jest praktyczniejsza, pozwala uzyskać mocniejsze sadzonki i daje szybszy plon. Nasiona wysiewa się w maju i czerwcu do pojemników, np. wielodoniczek lub nawet opakowań po margarynach (zgodnie z filozofią Zero Waste). Ważne, aby miały otwory w dnie i zapewniały dobry odpływ nadmiaru wody. Pojemniki nie muszą być przechowywane w pomieszczeniach, jarmuż ma małe wymagania cieplne. Jednakże przetrzymywanie w pomieszczeniu w pierwszych tygodniach po wysiewie przyspiesza kiełkowanie. Nasiona co prawda kiełkują już przy 2ºC, ale proces przebiega najefektywniej przy ok. 20ºC. Sadzonki wysadza się średnio po 7 tygodniach uprawy, gdy mają ok 10-15cm wysokości. Należy je sadzić co 50x50cm. Rozstawa zależy także od siły wzrostu odmiany. Przykładowo ‘Rednex’ sadzi się gęściej (np. co 40x40cm) niż znacznie mocniej rozrastającą się odmianę ‘Kadet’. Jarmuż można uprawiać w dużych donicach lub skrzyniach na balkonie. Nadaje się do łączenia z roślinami ozdobnymi.
Uprawa w tunelu foliowym bądź szklarni
Jarmuż ze względu na łatwość uzyskiwania plonu w uprawie gruntowej jest rzadko uprawiany pod osłonami. Można jednak wykorzystać konstrukcję ze szkła lub folii pod uprawę na zbiór zimowy. Ma to swoje zalety. Warzywo raczej wytrzymuje zimy w gruncie, ale w czasie silnych mrozów, zwłaszcza w okresie bezśnieżnym powinno się go okrywać białą włókniną lub zabezpieczać w inny sposób. Uprawa w tunelu czy szklarni nieogrzewanej jest wygodniejsza, gdyż nie potrzebuje wtedy ochrony.
Jarmuż potrzebuje regularnego podlewania – ma dość duże potrzeby wodne. Niedobór wody nie tylko spowalnia wzrost, ale jednocześnie negatywnie wpływa na smak liści. Nawożenie powinno być umiarkowane, najlepiej korzystać z nawozów organicznych, np. humusowego stosowanego co 2-3 tygodnie od lata do początku jesieni. Najwięcej potrzebuje potasu. Nie można stosować nadmiernych dawek azotu, gdyż zmniejsza to mrozoodporność roślin, a przy tym może negatywnie wpływać na smak. Sprawdzonym rozwiązaniem jest podlewanie roślin gnojówkami ze skrzypu, pokrzywy czy czosnku. To działa odstraszająco na szkodniki glebowe, zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób (zazwyczaj największym problemem jest kiła kapusty), a przy tym poprawia odporność (zwłaszcza roztwór skrzypu). Dobre rezultaty osiąga się uprawiając jarmuż w drugim roku po zastosowaniu obornika.
Podstawowe wymagania jarmużu
Jarmuż ma małe wymagania klimatyczne i odznacza się najwyższą mrozoodpornością z warzyw uprawianych w Polsce. Zwykle rośliny wytrzymują spadki do -15ºC, niektóre odmiany (np. ‘Rednex’), nawet do 18ºC. Gatunek ma mniejsze wymagania glebowe i pokarmowe od innych przedstawicieli rodziny kapustowatych. Toleruje przeciętne ogrodowe gleby. Optymalne pH wynosi 7.0. Nie lubi podłoży lekkich, piaszczystych, podmokłych i zakwaszonych. Jarmuż zaleca się uprawiać po marchwi, cebuli, sałacie, fasoli i szpinaku, niewłaściwym przedplonem są natomiast inne warzywa kapustne. Dobrymi sąsiadami są: kolendra, koper, szczypiorek i cebula (działają odstraszająco na niektóre szkodniki).
Z naszego asortymentu polecamy:
Jarmuż ‘Rednex’ – odmiana niska, do 40cm wysokości, o podwyższonej mrozoodporności. Liście fioletowe, karbowane. Atrakcyjnie prezentuje się w kompozycjach z roślinami ozdobnymi i nadaje do potagerów (warzywników ozdobnych). Efektownie wygląda na talerzu, można używać m.in. do dekoracji sałatek i surówek.
Jarmuż ‘Kapral’ – odmiana średnio wczesna, dorastająca do 50cm wysokości. Liście zielone, silnie poskręcane.
Główny podział odmian dotyczy ich wczesności, a także wybarwienia liści (jasnozielone, ciemnozielone, fioletowe). Jarmuż zbiera się jesienią i zimą w miarę potrzeby. Najlepiej smakuje zbierany po przymrozkach (ma delikatniejszy, nieco słodszy smak).
