Szpinak to jedno z najbardziej wartościowych warzyw. Rośnie szybko (okres wegetacyjny wynosi 30-50 dni), a w zależności od terminu siewu plonami można cieszyć się niemal przez cały rok. To gatunek, który zaleca się uprawiać z siewu bezpośredniego. Nie wymaga przeznaczania przestrzeni na produkcję rozsady, np. na domowych parapetach. Jak i kiedy siać szpinak?

Siew szpinaku w ogrodzie – nasiona wysiewa się w kwietniu (na zbiór letni), na początku sierpnia (na zbiór jesienny), na przełomie sierpnia i września (szpinak zimujący w ogrodzie – zbierany zimą i wiosną przyszłego roku). Ponadto szpinak można siać w tunelach foliowych na początku marca. Wtedy plon uzyskuje się jeszcze w okresie wiosennym. Siew pod osłonami w późniejszych terminach nie ma sensu, gdyż warzywo nie lubi wysokich temperatur. Nasiona wysiewa się na głębokość 1,5-2cm. Siew w ostatnim terminie jest nieco głębszy (do 3cm). Nasiona można siać gęsto, co kilka centymetrów, a później pikować lub siać po dwa nasiona co 20cm (a potem usuwać słabszą siewkę). Prawidłowe odległości pomiędzy rzędami wynoszą ok. 40cm. Warzywa nie lubią ścisku, wtedy słabiej wytwarzają liście, zaś mają większą tendencję do tworzenia kwiatostanów (chociaż głównie zależy to od temperatury). Latem, gdy długość dnia przekracza 14 godzin, szpinak szybko zakwita, przez co traci wartość jako roślina jadalna.

Wymagania i pielęgnacja szpinaku

Szpinak ma małe wymagania cieplne. Kiełkuje w temp. 2-3°C, optymalna temperatura wzrostu wynosi 15-18°C. Znosi spadki temperatury do -7°C. Preferuje stanowiska słoneczne, ale radzi sobie także w lekkim zacienieniu. Często uprawia się go jako przedplon lub poplon. Po szpinaku często sadzi się warzywa kapustne. Dobre rezultaty osiąga się przez uprawę szpinaku w drugim roku po oborniku. Warzywo nie lubi nadmiernego nawożenia nawozami mineralnymi (zwłaszcza azotem). Można natomiast stosować organiczne nawozy humusowe. Podłoże corocznie można mieszać z kompostem. Szpinak dobrze radzi sobie na cięższych, gliniasto-piaszczystych glebach. Na słabszych, lżejszych podłożach nasiona można przysypywać w pełni przerobionym kompostem, a nie ziemią ogrodową.

Szpinak należy podlewać w czasie bezdeszczowej pogody – często, ale niezbyt obficie. Ważnym zabiegiem pielęgnacyjnym jest regularne odchwaszczanie. W przypadku uprawy na zbiór jesienny i zimowy, przed prognozowanymi przymrozkami warzywo powinno się osłaniać, np. białą włókniną. Ze szkodników najczęściej trzeba radzić sobie z pchełkami, przędziorkami i mszycami, z chorób grzybowych może pojawić się mączniak rzekomy.

Szpinak nadaje się do uprawy w pojemnikach – np. na balkonie i tarasie. Należy zapewnić roślinom pojemniki o pojemności przynajmniej 10l. Różnica w uprawie – warzywo należy podlewać częściej i dokarmiać co 2 tygodnie, np. nawozem humusowym.

Z naszego asortymentu polecamy:

Szpinak ‘Olbrzymi Zimowy’ – odmiana plenna, o szybkim wzroście, bardzo smaczna. Zawiera więcej witaminy C od innych odmian. Nadaje się do uprawy wiosennej, jesiennej i zimowej.