• Gatunek: Basella alba
  • Odmiana:
  • Gramatura: 10 nasion
  • Kod EAN: 5907745983979

Szpinak malabarski jest byliną, jednak nie jest odporny na zimno i jest zwykle uprawiany jako roślina jednoroczna w klimacie umiarkowanym. To szybko rosnąca roślina pnąca najlepiej rośnie, gdy jest uprawiana na/przy kratach.  Polecana jest jako roślina ozdobna i jadalna. W naszych warunkach dorasta do wysokości 1,2-1,5 m przez cały sezon aż do przymrozków. Tworzy sercowate, ciemnozielone, grube, błyszczące – jak lakierowane liście. Kwiaty pojawiają się w kącikach liści. Łodygi są ciemnoczerwone, wręcz buraczkowe, bardzo mięsiste. Liście tej rośliny mogą być dodatkiem do sałatek i na kanapki, można je także przygotowywać jak zwykły szpinak. Liście (same lub z pędami) można zacząć zbierać z końcówek pędów o wysokości od 15 do 20 cm,  po ok. 60 – 70 dniach od wysiewu. Zbiory nowych pędów lub liści można przeprowadzać od lata do jesieni. Jeżeli ścinać będziemy kawałki pędów z liśćmi, to roślina będzie lepiej się rozkrzewiać (można go formować np. na kulę).

Spożywane na surowo w sałatkach, liście szpinaku malabarskiego są soczyste i chrupiące,  z lekkim posmakiem cytrusów i pieprzu. Po ugotowaniu liście trzymają się lepiej niż zwykły szpinak – nie więdnie tak szybko. Wygląda i smakuje podobnie do szpinaku, ale ma mniej gorzki smak ze względu na niższy poziom kwasu szczawiowego