Jedno z najzdrowszych warzyw świata – posiada właściwości antynowotworowe.
Naukowcy zalecają włączenie rukwi do jadłospisu – może uchronić przed rakiem. Powodem są izotiocyjaniany, które odpowiadają za charakterystyczny smak – zdaniem badaczy – hamują namnażanie komórek rakowych w guzach, a także chronią przed nowotworem.
Zawiera więcej beta-karotenu niż marchewka, witaminę C – więcej niż cytrusy. Przewyższa także pomidory pod względem zawartości potasu. Dlatego spożywanie rukwi opóźnia proces starzenia się skóry, a nawet pozwala cofnąć niektóre zmiany skórne, co zostało udowodnione naukowo. Dodatkowo zawiera dwa inne antyoksydanty – witaminę C i E, czyli “witaminę młodości” – które również zbawiennie wpływają na wygląd i zdrowie skóry.
Rukiew wodna ma bardzo wyrazisty, lekko pieprzowy smak z wyczuwalną nutą słodyczy. W związku z tym podkreśli smak kremowych zup oraz warzywnych past. Może być też dodatkiem do owocowych soków i smoothies.