• Gatunek: Brassica rapa var. japonica
  • Odmiana: Japoński szpinak musztardowy
  • Gramatura: 2g
  • Kod EAN: 5907745982613

Roślina jednoroczna o delikatnych postrzępionych liściach, pochodzi z Chin.

Musztardowiec japoński tworzy gęste rozety o wysokości 25-50 cm, mięsistych, jadalnych liści. Mają one pikantny, lekko musztardowy posmak, stąd jej nazwa. Mizuna trochę przypomina rukolę, ale liście mizuny nie są tak gorzkie jak rukoli.

Mają wyraźny smak, najlepiej mizunę łączyć z innymi sałatami, bardziej neutralnymi i  delikatniejszymi. Można podawać ją na surowo do sałatek i kanapek, duszoną jak szpinak, na parze lub roztopionym maśle. Mizunę wykorzystywać można jako składnik sosów, zup, farszów, dodawać do azjatyckich potraw smażonych na gorącym oleju.

Jadalne są liście, łodygi, kwiaty i nasiona.

Mizuna to bogactwo właściwości prozdrowotnych: zawiera przeciwutleniacze, witaminy A i C oraz żelazo, potas i błonnik. Spożywanie jej poprawia trawienie – pobudza wydzielanie soków trawiennych.

Badania wykazały że mizuna zawiera kemferol – związek roślinny, przeciwutleniacz. Blokuje on rozprzestrzenianie się komórek rakowych, tym samym obniża ryzyko wystąpienia nowotworu. Obecność w organizmie  kemferolu chroni przed utratą witaminy C, która odgrywa ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu. Kemferol wpływa na rozszerzenie naczyń krwionośnych, sprzyja zmniejszeniu ryzyka wystąpienia chorób serca.