Roślina jednoroczna o delikatnych postrzępionych liściach, pochodzi z Chin.
Musztardowiec japoński tworzy gęste rozety o wysokości 25-50 cm, mięsistych, jadalnych liści. Mają one pikantny, lekko musztardowy posmak, stąd jej nazwa. Mizuna trochę przypomina rukolę, ale liście mizuny nie są tak gorzkie jak rukoli.
Mają wyraźny smak, najlepiej mizunę łączyć z innymi sałatami, bardziej neutralnymi i delikatniejszymi. Można podawać ją na surowo do sałatek i kanapek, duszoną jak szpinak, na parze lub roztopionym maśle. Mizunę wykorzystywać można jako składnik sosów, zup, farszów, dodawać do azjatyckich potraw smażonych na gorącym oleju.
Jadalne są liście, łodygi, kwiaty i nasiona.
Mizuna to bogactwo właściwości prozdrowotnych: zawiera przeciwutleniacze, witaminy A i C oraz żelazo, potas i błonnik. Spożywanie jej poprawia trawienie – pobudza wydzielanie soków trawiennych.
Badania wykazały że mizuna zawiera kemferol – związek roślinny, przeciwutleniacz. Blokuje on rozprzestrzenianie się komórek rakowych, tym samym obniża ryzyko wystąpienia nowotworu. Obecność w organizmie kemferolu chroni przed utratą witaminy C, która odgrywa ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu. Kemferol wpływa na rozszerzenie naczyń krwionośnych, sprzyja zmniejszeniu ryzyka wystąpienia chorób serca.