Jednoroczna mało wymagająca roślina, obficie kwitnąca od czerwca aż do mrozów. Polecana do uprawy w gruncie na niskie rabaty i dywany kwiatowe oraz w pojemnikach na balkonach i tarasach. Dorasta do wysokości ok. 50-60 cm, tworząc zwarte, pięknie kwitnące krzaczki. Charakteryzuje się specyficznym zapachem z nutami ziół i drzewnymi. Jedni go lubią, inni nie znoszą.
Kwiaty aksamitki są jadalne – to doskonałe źródło karotenoidów – barwników o działaniu przeciwnowotworowym i przeciwutleniającym. Roślina wykazuje również właściwości moczopędne, rozkurczowe, przeciwzapalne, napotne, żółciopędne, przeciwpasożytnicze, antybakteryjne, przeciwdepresyjne i wykrztuśne.
Wytwarzany z aksamitek olejek eteryczny wykazuje działanie allelopatyczne. Oznacza to ujemne oddziaływanie zawartych w nim substancji chemicznych na rozwój chwastów, ale i działanie odstraszające wobec szkodników glebowych.