Rukola (rokietta siewna) to jedno z najłatwiejszych warzyw w uprawie, polecane nawet osobom początkującym. Plon można pozyskiwać z uprawy w ogrodzie, na balkonie i tarasie. Można uprawiać ją także pod osłonami (np. w tunelu), ale w praktyce taki obszar uprawy lepiej zagospodarować dla bardziej wymagających gatunków. Zaletą uprawy w tunelu – plon jest szybciej gotowy do zbioru. Możliwa jest uprawa w domu, np. jesienią i wiosną, na parapecie. Udaje się uzyskać wartościowe, aromatyczne liście, ale sadzonki są małe w porównaniu z uprawą na zewnątrz.

Rukola ma krótki okres wegetacyjny, jest gotowa do zbioru średnio po 6-8 tygodniach uprawy. Dlatego w warzywniaku często wykorzystuje się ją jako przedplon lub poplon.

Uprawa rukoli z siewu bezpośredniego – rukola to roślina dnia krótkiego, co oznacza, że przy długich dniach wchodzi w fazę kwitnienia i przestaje być wartościowa jako warzywo. Dlatego powinno się ją siać wiosną (od marca do drugiej dekady maja) lub pod koniec lata (druga połowa sierpnia do pierwszej połowy września). Warto siać ją „na raty”, tak jak rzodkiewkę, w odstępach 2-3 tygodniowych. Rukola może zimować w gruncie (najlepiej pod warstwą białej włókniny), wtedy siew wykonuje się w październiku.

Jak siać rukolę?

Nasiona wysiewa się na głębokość 1cm. Warto siać w rzędach odległych co 20-25cm. Gdy sadzonki mają 2-3 liście przepikowuje się je. Prawidłowa odległość między sadzonkami wynosi 25cm. Można zostawiać je gęściej, ale wtedy osiągają mniejsze rozmiary. W przypadku uprawy w pojemnikach warto siać po dwa nasiona, a później usuwać słabsze siewki. Rośliny potrzebują pojemników przynajmniej o głębokości 10cm.

Wymagania i uprawa rukoli

Rukolę można sadzić w miejscach słonecznych, ale w rzeczywistości jest to warzywo, które lubi lekkie zacienienie, a toleruje warunki półcieniste. W ogrodzie może rosnąć przy wysokich warzywach i ziołach (np. kukurydzy czy lubczyku), które dają cień. Na balkonach donice warto ustawić na płytkach, a barierki zacieniać (np. siatką cieniującą). Rukola ma małe wymagania glebowe, dobrze rośnie w przeciętnym gruncie. W uprawie doniczkowej uniwersalną ziemię warto mieszać z piachem, np. w proporcji 3:1, a na dnie sypać drenaż. Optymalne są gleby o odczynie zbliżonym do obojętnego. W słabszych podłożach warto stosować nawożenie obornikiem (przed siewem). Dobrze reaguje na coroczne nawożenie kompostem. W czasie wzrostu nie wymaga dokarmiania. Nawożenie mineralne jest wręcz niewskazane. Rokietty siewnej nie można siać przed i po warzywach kapustowatych (należy do tej samej rodziny).

W czasie susz rukolę należy podlewać. Wytrzymuje co prawda okresy niedoboru wody (tj. nie dochodzi do szybkiego więdnięcia), jednak wpływa to negatywnie na smak liści (stają się bardziej gorzkie i twarde). Międzyrzędzia należy regularnie spulchniać przekopując motyką lub gracką.

Ważnym zabiegiem jest regularne odchwaszczanie. Chwasty mogą zagłuszyć warzywa. Rukola jest mało podatna na choroby i szkodniki. Problemem mogą być jednak pchełki. Aby ograniczyć ryzyko ich wystąpienia teren uprawy po siewie warto okryć białą włókniną (brzegi przysypuje się ziemią). Materiał zdejmuje się dopiero po około 6 tygodniach. Nie jest to zabieg obowiązkowy, ale warto skorzystać z takiej metody ochrony jeśli zauważyło się, że w uprawie rukoli pojawiają się szkodniki. Pomocna jest także uprawa na zmianę z kocimiętką, która działa odstraszająco na pchełki.

Z naszego asortymentu polecamy:

Rukola Jednoroczna Eruca Sativaodmiana jednoroczna, tworzy rozetę liści, charakteryzuje je aromatyczny zapach i lekko pikantny smak.

Rukola Wieloletnia Diplotaxis Erucoidesbylina tworzy rozety wydłużonych matowo-zielonych liści, wąskich i powyciąganych na brzegach. Liście mają wyraźnie zaznaczony biało-zielonkawy nerw główny oraz dość sztywną i chrupiącą blaszkę liściową. Ich smak można określić jako lekko pieprzny, z wyczuwalną orzechową nutą.