Oberżyna (bakłażan) charakteryzuje się długim okresem wegetacyjnym, sam okres produkcji rozsady trwa długo, nawet dwukrotnie dłużej w porównaniu z wieloma innymi warzywami. Zwykle okres od siewu do sadzenia wynosi 8-10 tygodni. Nasiona trzeba siać do pojemników umieszczonych w ogrzewanym pomieszczeniu w terminie od stycznia do marca. Sadzonki (powinny mieć przynajmniej 7-8 liści właściwych) sadzi się pod osłonami (tunele nieogrzewane, szklarnie) od połowy marca do maja. W Polsce nie uprawia się bakłażanu z siewu bezpośredniego, np. do ogrodu lub tunelu.
Jak siać? Nasiona sieje się płytko, przykrywając 5-8mm warstwą podłoża. Można wysiewać po dwa w oddzielnych pojemnikach o min. średnicy 8cm, a później pikować – usuwając słabszą siewkę. Warto wykorzystywać czarne robocze donice po kupowanych roślinach, a także opakowania po margarynach, śmietanie, itp. Bakłażan ma wrażliwy system korzeniowy, dlatego jeszcze efektywniejszym, ale niestety droższym sposobem produkcji rozsady jest siew w donicach biodegradowalnych, np. z torfu. W takim wypadku warzywo umieszcza się później w ziemi razem z donicą, która powoli rozkłada się uwalniając składniki pokarmowe.
Uprawa oberżyny w gruncie
Uprawa oberżyny jest możliwa, zwłaszcza w cieplejszych rejonach Polski, ale mało efektywna. To warzywo wybitnie ciepłolubne. W chłodniejsze wiosny i lata można nie doczekać się odpowiednich plonów, a ogólnie plonowanie jest późniejsze niż pod osłonami. Rozsadę, tak jak powyżej, powinno się wyprodukować w domu. Nasiona można siać nieco później, od lutego do marca. Sadzonki wysadza się w ogrodzie dopiero od trzeciej dekady maja, a najpóźniej do 10 czerwca. Należy wybierać stanowiska ciepłe, osłonięte od wiatru.
Wymagania oberżyny
Oberżyna ma przede wszystkim duże wymagania cieplne. Optymalnie rozwija się w temp. 20-30°C w dzień i m.in. 16°C w nocy. Jednakże już w temp. poniżej 15°C dochodzi do zahamowania wzrostu roślin. Przy 0°C warzywa zamierają. Podłoże powinno być żyzne, bogate w próchnicę, umiarkowanie wilgotne o pH 6,0-6,5. Bakłażanu nie powinno się uprawiać po warzywach należących do tej samej rodziny (ziemniak, pomidor, papryka). Roślina mocno rozrasta się. Sadzonki należy wysadzać co min. 50-60cm. Jeszcze lepiej jak mają więcej przestrzeni (np. 80-90cm).
Warzywa należy regularnie podlewać, nie lubią przesuszenia, ale jednocześnie źle reagują na nadmierne moczenie korzeni i długie zaleganie wody w podłożu. Duże potrzeby wodne mają w fazie zawiązywania i wzrostu owoców. Wodę najlepiej przechowywać w wiadrach lub beczce w tunelu, aby miała temperaturę otoczenia (zimna powoduje stres fizjologiczny). Podczas podlewania unika się moczenia liści, pędów i owoców.
W ochronie bakłażanu warto stosować preparaty mikrobiologiczne, zawierające m.in. niepatogeniczne grzyby Pythium oligandrum ograniczające ryzyko wystąpienia chorób. Sporadycznie warzywa można podlewać gnojówkami ze skrzypu (źródło krzemionki) oraz pokrzywy. Regularnie należy zwalczać chwasty. Tunele i szklarnie podczas upałów zaleca się wietrzyć (otwiera się same drzwi lub okna – gdyż warzywo nie lub przeciągów). Zwiększona wilgotność powietrza i ciepło pozytywnie wpływa na rozwój oberżyny, ale cyrkulacja powietrza jest nie mniej ważna. W czasie uprawy warto zastosować 1-2 dawki nawozu. W szczególności zaleca się używać nawozów organicznych, np. humusowych lub granulowanego obornika. Ma podobne wymagania co papryka. Warzywa prowadzi się pozostawiając 3-4 pędy główne. Pozostałe zaleca się uszczykiwać za pierwszym lub drugim liściem. Dzięki temu owoce są większe. Z chorób najgroźniejsza jest zaraza ziemniaczana. Ze szkodników problemem są m.in. mszyce i stonka ziemniaczana. Można usuwać żółknące liście (ogranicza się ryzyko chorób), a także te, które zasłaniają owoce (co prowadzi do lepszego wybarwienia). Owocowanie rozpoczyna się średnio po 70-90 dniach od posadzenia rozsady.
Z naszego asortymentu polecamy:
‘Nero’ – to odmiana wczesna wykształcająca maczugowate owoce średniej wielkości. Ma niski wzrost, co ogranicza ryzyko łamania roślin.
,Mieszankę odmian” – z uwagi na fakt bardzo ciekawego kształtu owoców.
